Otizm

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ve belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren bir gelişimsel yetersizlik ve nörolojik bozukluktur. ) Otizm spektrum bozukluğu olan tüm bireylerin iki temel alanda yetersizlik gösterdiği görülmektedir: (a) sosyal iletişim ve sosyal etkileşimde yetersizlik, (b) tekrarlanan/takıntılı davranışlar ve sınırlı ilgiler ve etkinlikler. OSB’li birçok çocukta huysuzlanma, kendisine ya da çevresine yönelik saldırgan davranışlara, beslenme ve uyku sorunlarına sıklıkla rastlanır. Uygun özel eğitim ve terapi hizmetleri sağlanamadığında, belirtilen yetersizlikler ve davranış sorunları giderek ağırlaşır. Gerekli hizmetler sağlandığında ise çocukların pek çoğu topluma kazandırılabilir.
Erken tanı ve bireyselliştirilmiş özel eğitim çok önemlidir. Ebeveynlerin de eğitime katılması ve ev içi yaşam tarzı değişiklikleri oldukça önemlidir. Otizm belirtileri gösteren çocukların mutlaka işin uzmanına gösterilmesi ve kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi gereklidir. yine bu durumda eğitim desteği almadan çocuğun sadece kreşe verilmesi zaman kaybına yol açabilmektedir. Otizm de bireye özel hazırlanmış eğitim programı çok önemlidir.
Rehberlik ve Araştırma Merkezinden Eğitim raporu olan otizmli çocuklar, herhangi bir ücret ödenmeden kurumumuzun özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Merkezimizde bu amaçla alanında uzman Özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, fizyoterapistler, duyu bütünleme terapistleri ve psiklolojik danışmanlar görev yapmaktadır.