Duyu Bütünleme
Duyu Bütünleme Bozukluğu; Normal olarak algılanması gereken duyusal uyaranlara normalin üzerinde ya da normalin altında cevap vermek veya duyusal uyaran arayışı içinde olmakla gözlemlenen duyusal modülasyon problemi, Duyusal uyaranları ayırt etme sorunu olarak gözlemlenen duyusal diskriminasyon problemi, ve duyusal sorunlardan kaynaklanan fiziksel-motor planlama ve koordinasyon problemleri olarak gözlemlenebilirler. Duyu bütünleme problemi olan çocuklarda görülebilecek özellikler;
Normal duyusal süreçte; kişi kendi vücudundan ve çevreden gelen uyarıları doğru bir şekilde algılar ve uygun bir davranış ya da motor hareket açığa çıkarır. Yani duyusal modulasyon, diskriminasyon ve motor planlamayla koordinasyon aşamalarında herhangi bir tıkanma yaşanmaz.
Fakat, duyusal bütünleme sürecinde sorun olan çocuklar, gelişim basamaklarında sorun yaşayabiliyorlar. Bu aşamada duyu bütünleme terapisi, hayatlarına tamamen oyunlarla süslenmiş ve eğlenceli hale getirilmiş özel yöntemlerle girerek sorunlarına çözüm oluyor.
Duyusal entegrasyon bozukluğu; fiziksel gelişim yetersizliğinde, akademik gerilikte, otizm spektrum bozukluğunda, down sendromunda, hiperaktivitede, disleksi-diskalkuli-disgrafide görülebilmektedir. Duyu bütünleme tedavisi bu konuda eğitim almış duyu bütünleme terapistlerimizce, duyu bütünleme için özel ortam ve araç gereçlerle uygulanmaktadır.
Rehberlik ve Araştırma Merkezinden Eğitim raporu olan duyu bütünleme bozukluğu olan bireyler, herhangi bir ücret ödenmeden kurumumuzun bütün hizmetlerinden yararlanabilmektedir.